Lietuvių autorių knyga apie dinaminę mankštą

Dinaminė mankšta : [sveiki, tvirti, judrūs, pasitikintys savimi ir sumanūs vaikai] / Petras Golovač, Jolanta Motiejūnienė. – [Vilnius] : [J.  Motiejūnienė], 2021. – 217, [1] p.

Šioje knygoje pristatoma dinaminė arba koreguojamoji mankšta. Pagrindinis šios mankštos skirtumas nuo tradicinės – daug judėjimo, kuris skirtas vaiko judėjimo ir atramos aparatui lavinti. Ji išjudina ne tik vaiko kojas ir rankas, bet ir visą jo kūną, su kuriuo suaugusysis atlieka tam tikrus aktyvius judesius. Tai viena iš aktyvių naujagimių ir kūdikių mankštos formų – pratimų sistema, kuri 1960-1980 metais buvo pasiūlyta fiziologo, akušerio, psichoterapeuto, mokslininko eksperimentatoriaus I. Čarkovskio.

Knygoje apžvelgiama kūdikių fizinio vystymosi istorija, aiškinama kodėl kūdikiui reikalinga dinaminė mankšta. Atskleidžiama šios mankštos įtaka fizinei ir psichinei kūdikio sveikatai bei vystymuisi. Antroje dalyje pateikiami pratimai pradedantiesiems ir pažengusiesiems. Trečiojoje knygos dalyje tėvai dalinasi patirtimis ir atsiliepimais.

Knyga iliustruota beveik 70 dinaminės mankštos pratimų nuotraukomis su detaliais paaiškinimais.

Knygoje nesiekiama dalinti tėvams išsamias metodines rekomendacijas. Tėvai skatinami į savo vaikus žvelgti kūrybiškai. Ne aklai laikantis daugybės rekomendacijų ar taisyklių, o prisiimant atsakomybę už savo vaikus ir kliaunantis nuojauta.  Autoriai pabrėžia, kad kiekvienas mažylis savaime yra unikalus, o jo natūralūs poreikiai tokie elementarūs, kad tėvai be vargo juos gali patenkinti. Svarbiausia, ne sužinoti, ,,ką galima daryti su vaiku“, o išmokti suvokti, ,,ko jam reikia“. Primenama, kad norint pakankamai gerai įsisavinti dinaminę mankštą reikia specialios praktikos su patyrusiais instruktoriais. 

Tai pirmoji lietuvių autorių knyga apie dinaminę mankštą.

Parengė Janina Valančiūtė

Knygą skaitymui galite pasiskolinti Lietuvos medicinos bibliotekoje

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.