Gera savijauta. Praktiniai patarimai medikams, kaip stiprinti emocinę sveikatą

Asmuo, patiriantis stresą, perdegimą ar bet kokią kitą psichikos sveikatos būklę, nėra dėl to kaltas.

Knygos autorė dr. Rachel K. Thomas yra psichikos sveikatos platformos „Gerovės gydytojas“ įkūrėja, Londone dirbanti gydytoja, savo knygoje pateikia daugybę įrodymais pagrįstų  įrankių kaip spręsti psichikos sveikatos ir gerovės problemas. Tai padės sumažinti potencialiai silpninti medikų išsekimą. Medikai  turi būti pasirengę veikti, kai to reikia – ar tai būtų 2 val. nakties, ar savaitgalis su minimaliu darbuotojų skaičiumi ar pietų metas, nes pacientams gali pablogėti staiga. O kur dar epidemijos. Covid-19 krizė išryškino faktą, kad sveikatos priežiūros sistemos turi apsaugoti ne tik pacientus, bet ir gydytojus bei kitus sistemoje dirbančius sveikatos priežiūros specialistus.

Tokios būklės, kaip perdegimas ir susižalojimas, gali įvykti ne dėl atskirų gydytojų nesėkmių, bet labiau dėl tokių veiksnių kaip per didelis darbo krūvis ar bendra darbo vietos kultūra. Pablogėjusi medikų sveikata susijusi su blogesne pacientų sveikata.

Pirmoje knygos pusėje analizuojami probleminiai veiksniai, turintys įtakos medikų psichinei sveikatai ir gerovei. Antroje knygos pusėje pateikiama informacija apie klinikos gydytojų apsauginius veiksnius, siekiant išsaugoti jų sveikatą ir gerovę. Pateikiami įrodymais pagrįsti metodai ir įrankiai, padėsiantys geriau atpažinti perdegimo simptomus, lėtinio streso padarinius bei išmokysiantys apie organizmo atsparumą bei atsigavimo elgesį. Nors visuotinai pripažinta, kad gydytojo darbas yra pilnas streso, jiems dažnai trūksta pagalbos priemonių, prieinamų kitoms profesijoms. Streso darbe šaltiniai yra paramos stoka, nerealūs reikalavimai, įvertinimo stoka ir disbalansas tarp pastangų ir atlygio. Atsakas į stresą gali būti ūmus ir lėtinis, o pasekmės gali apimti ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą ir sukelti pokyčius endokrininėje, širdies ir kraujagyslių, nervų ir imuninėje sistemose. Ilgalaikis streso poveikis yra psichinės sveikatos ligų, pvz., depresijos, rizikos veiksnys. Ilgalaikis stresas taip pat gali pabloginti bipolinio sutrikimo ir šizofrenijos ir kitų ligų simptomus. JK 95 proc. darbuotojų apklausose nurodo, kad stresas akivaizdžiai paveikė jų gyvenimą, ir verčia patirti nerimą.

Knygoje pateikiamas psichikos sveikatos gerinimo priemonių rinkinys bei prieiga prie internetinių išteklių.

Parengė Daiva Širkaitė

Knygą skaitymui galite pasiskolinti iš Lietuvos medicinos bibliotekos fondų

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.