
Autorius knygoje kalba apie energijos spąstus, atimančius iš mūsų gyvybingumą ir verčiančius nuolat jaustis be jėgų. Daugelis žmonių nuovargį, blogą nuotaiką, ,,smegenų rūką“ arba svorio padidėjimą priima kaip įprasto šiuolaikinio gyvenimo būdo dalį. Nesvarbu, koks jūsų darbo krūvis ar amžius, šie simptomai nėra normali būklė. Tai yra kūno signalas, bylojantis apie organizmo funkcijų sutrikimą.
Slaptas nuovargio ir streso bruožas yra tas, kad tokia būklė atrodo visai nepiktybiška, tačiau smarkiai kenkia. Pavargę ir įsitempę žmonės linkę rinktis netinkamą mitybą bei gyvenimo būdą ir taip, patys to nežinodami, didina nuovargį. Jie nuolat valgo, todėl, užuot padėję energiją gaminančioms mitochondrijoms, jas apsunkina; prisikemša ,,paguodžiančio“ perdirbto maisto ir verčia žarnyno bičiulius badauti, nes toks maistas netinka energijai gaminti; ieško, kur prasiblaškyti vakarais, taip netyčia pakenkdami natūraliam miego ciklui; be to, vergia tokių žinomų streso malšintojų kaip mankšta ir bendravimas. Kuo labiau esame pavargę, tuo blogesni mūsų pasirinkimai, o kuo jie blogesni, tuo labiau išsekę jaučiamės. Tai tarsi užburtas ratas, iš kurio sunku išsiveržti.
Trys lėtinio uždegimo sukėlėjai
Pirmasis – pralaidus žarnynas. Perdirbtas maistas, pesticidai ir kitos cheminės medžiagos, taip pat per didelis nereceptinių vaistų naudojimas ardo žarnyno sienelės vientisumą, joje susidaro mikroskopinės skylutės, per kurias bakterijos ir kitos kenksmingos molekulės iš žarnyno patenka į kraują bei aplinkinius audinius. Kadangi 70 – 80 proc. imuninės sistemos gyvena žarnyno sienelę sudarančių audinių sluoksniuose ir žarnyną supančiame riebaliniame sluoksnyje, ten, kur žarnynas tampa pralaidus, kyla uždegimas.
Antrasis – lektinai. Tai tam tikruose augaluose randami baltymai, veikiantys kaip jų apsaugos sistema, prižiūrinti, kad grobuonys, taip pat ir žmonės, nevalgytų šių augalų ir jų sėklų. Vienas iš gerai žinomų lektinų yra glitimas. Dar daug kitų yra ankštiniuose augaluose bei grūduose (daugiausia nesmulkintų grūdų lukštuose) ir kai kuriose daržovėse, tokiose kaip bulviniai augalai (pomidorai, baklažanai, bulvės, paprikos), taip pat agurkų, moliūgų žievelėse bei sėklose ir per anksti nuskintuose vaisiuose.
Trečiasis – LPS (lipopolisacharidai). Tai bakterijų ląstelių sienelių fragmentai arba gabalėliai, kurie prasiskverbia pro žarnyno sienelę ir sukelia uždegimą, net jei žarnynas nėra pralaidus. Dažniausia uždegimas pasireiškia kepenyse bei limfoje, o tada suaktyvėja viso organizmo, taip pat ir smegenų, imuninės ląstelės. Rezultatas: nuolatinė būsena – uždegimas bei išsekimas.
Taisyklės dėl maisto. Toliau pateikiamos taisyklės padeda atkurti žarnyno sienelės būklę, mikrobiomo įvairovę, taip pat jautrumą insulinui ir metabolinį lankstumą – taip sustiprina tinkamą energijos lygį palaikančius dalykus.
Kas tinka
1-oji taisyklė: valgyti daug prebiotinių skaidulų turintį maistą (griežčiai, pastarnokai, ridikėliai, šakninės daržovės, gūžinės ir salotinės trūkažolės, artišokai, porai, smidrai, svogūnai, bazilikų sėklos, linų sėmenys, balkšvojo gysločio sėklos). Prebiotikai yra medžiagos, kuriomis minta mūsų žarnyno gerosios bakterijos – probiotikai.
2-oji taisyklė: valgyti maistą, skatinantį postbiotikų gamybą (brokoliai žiediniai kopūstai, svogūnai, česnakai, porai, laiškiniai svogūnai). Postbiotikai yra produktas, susidarantis probiotikams (gerosioms organizmo bakterijoms) vartojant prebiotikus.
3-oji taisyklė: krakmolą padaryti atsparesnį. Atsparusis krakmolas taip vadinamas dėl to, kad yra ,,atsparus“ greitam virškinimui; jis lėčiau apdorojamas plonojoje žarnoje, o kai kurios jo rūšys patenka tiesiai į storąją žarną, kur pagalbos laukia žarnyno bičiuliai. Lėtesnis virškinimas padeda mažinti mitochondrijų kuro kliūtis. Dioskorėjų gumbai, sorgai, soros, greitpuodyje virti ryžiai ir maniokai gali tapti atspariuoju krakmolu, kai išverdami, atvėsinami, o tada vėl pašildomi.
4-oji taisyklė: vaisius valgyti tik sezono metu ir saikingai. Vaisius siūloma laikyti desertu, nes juose gausu fruktozės, vienos didžiausių kenkėjų mitochondrijoms ir kepenims. Geriausia valgyti tik vietinius, ekologiškus ir sezono metu (geriausia vasarą bei ankstyvą rudenį).
5-oji taisyklė: mėgautis mitochondrijoms reikalingo melatonino ir fosfolipidų turinčiais produktais. Šie produktai apsaugo mitochondrijas nuo per didelio oksidacinio streso ir gerina jų funkciją. Melatonino turi šie produktai: pistacijos, grybai, juodieji pipirai, raudonieji ir juodieji ryžiai, garstyčių sėklos, alyvuogių aliejus, plikyta kava, raudonasis vynas, spanguolės, migdolai, baltieji basmati ryžiai, braškės, linų sėmenys. Fosfolipidų daug yra vėžiagyviuose (midijose, šukutėse, moliuskuose, austrėse, krevetėse, krabuose, kalmaruose ir omaruose).
Kas netinka
1-oji taisyklė: atsisakykite lektinų. Jų yra daug šiuose maisto produktuose: įvairių rūšių duonoje, makaronų patiekaluose, grūduose, netikruose grūduose (tokiuose kaip burnočių ir bolivinių balandų sėklose), baltosiose bulvėse, ruduosiuose ryžiuose, kukurūzuose, paprikose, pomidoruose, pupelėse, lęšiuose.
2-oji taisyklė: pagaliau liaukitės vartoti cukrų. Vienas iš labiausiai rūpestį keliančių šiuolaikinės mitybos ypatumų – labai rafinuoti cukrūs ir angliavandeniai, kurių yra daugelyje maisto produktų. Jei negalite apsieiti be kokio nors saldinamojo produkto, mažinkite jo kiekį kelias diena ar savaites. Laikui bėgant skonio receptoriai prisitaikys ir sumažės potraukis jam.
3-oji taisyklė: vartokite baltymus ir taip atkurkite lankstumą (tik nepersistenkite). Per daug gyvulinės kilmės baltymų nėra gerai, nes žarnyno bičiuliai negauna reikalingų skaidulų, storajame žarnyne susidaro per daug vandenilio sulfido, kuris gali pažeisti gaubtinės žarnos ląsteles. Rekomenduojama vartoti ir augalinės kilmės baltymus (lęšius virtus greitpuodyje, riešutus, išlukštentas kanapių sėklas, linų sėmenis).
4-oji taisyklė: nevalgykite transriebalų ir maisto iš genetiškai modifikuotų produktų. Transriebalų yra perdirbtuose ir keptuose maisto produktuose. Šiuolaikinis maistas yra pilnas perdirbtų, saldžių ir riebių produktų. Toks maistas ne tik kenkia sveikatai apskritai, nes skatina uždegimą, jis dar ir labai sumažina energijos gamybą.
Šioje knygoje dar rasite:
– Šešių savaičių programą, kuri padės susigrąžinti sveikatą.
– Atkursite pusiausvyrą žarnyne, pamaitinsite mikrobiomą ir atgausite jėgas.
– Išbandysite skanių ir subalansuotų patiekalų receptų.
Informaciją parengė Elena Kaminskaitė
Knygą skaitymui galite pasiskolinti Lietuvos medicinos bibliotekoje